BURUN ESTETİĞİ - RINOPLASTI AMELİYATI
Burun estetiğinde (rinoplasti) yapilan islem kikirdak ve kemiklerin yapisini degistirerek buruna yeniden sekil vermek. Daha estetik burun sekli olusturmak için bazen kemikleri ve kikirdaklari kesmek, bazen de tam tersine eksik yerlerini tamamlamak ve sekillerini değiştirmek gerekiyor. Bu ameliyatin estetik cerrahinin en zor ve bilinmezleri en fazla olan ameliyati oldugunu kabul etmek çok doğru olur.
AMELiYAT
Rinoplasti ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapilir. Cerrah içeriden çalışarak ameliyati tamamlar. Açık teknikte ise burun ucunda 3-4mmlik bir kesi yapılarak burun ucu açılır. İki teknik arasındaki fark cerrahın ameliyata yaklaşımı ve hastanın gereksinimi ile ilgilidir.
Hangi tekniğin daha iyi olduğu bu ameliyati yapan doktorlar arasında hep tartışma konusudur ve bu konuda bir karar verilmiş değildir.
Açık tekniğin en büyük handikapı burun ucunda iz bırakması. Ama bu iz, iyi yapılan bir ameliyattan sonra neredeyse belirsiz oluyor ve burnun altında kalıyor. Birçok hasta bu izi ameliyat sonrasında unutuyor.
KOMPLiKASYONLAR VE ÇIKABiLECEK SORUNLAR NELERDİR ?
Her ameliyatta olan kanama riski rinoplastide daha ciddi olabilir. Özellikle burun tıkanıklığını gidermek için burun içerisinde estetik dışı islemler de yapılacaksa ki gerekli ise mutlaka yapılmasi gerekir, istenmeyen bir kanama olması ihtimali artar. Burun içerisinde orta büyüklükte damarları barındıran bir organdır. Ama bu tür kanamalar genellikle tehlikeli boyutlara varmazlar ve basit tamponlar ile durdurulabilir.
Ameliyattan sonra nefes yollarınızda sinesi denilen yapışıklıklar gelişebilir ve bunlar nefes almanızı ameliyat öncesine göre daha zor hale getirebilir. Bunun tedavisi genellikle kolaydır ancak ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Çok nadir olarak burnun ortasını olusturan septum denilen yapıda delik oluşabilir. Bu genellikle bir sorun oluşturmaz ama nadiren nefes alırken ses çıkmasına sebep olabilir. Tedavisi zordur ve yeniden ameliyat olmak gerekebilir.
Enfeksiyon burunda neredeyse olmaz denilebilir. Kanlanması çok güçlü olan bu organ iltihaba karşı çok dirençlidir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon gelisirse tıp literatürüne girebilirsiniz.
Ameliyatin en sık komplikasyonu estetiktir. Bu ameliyattan sonra yüzde 10-15 gibi tekrar ameliyat olma riskiniz var, dünya ortalaması böyle ve bu son derece normal kabul ediliyor. Fakat bunların çoğu basit müdahaleler ile giderilebilir.
SIK SORULAN SORULAR:
Bu ameliyati bir plastik cerrah mı yoksa bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanı mı yapmalı?
Bu ameliyatı kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar yapabilmektedir. Burnun hem iç ve hem dış anatomisine iyi hakim olduğu sürece ameliyatı hangi cerrahın yaptığı çok önemli değildir. Ancak kulak burun boğaz uzmanları eğitimleri süresince sadece sağlıklı nefes için çok sayıda kapalı burun kemiği ameliyatı (septoplasti) de yapıyorlar. Bu yüzden burun iç anatomisine biraz daha hakim oldukları bir gerçektir.
Bu ameliyat lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Eğer kemikler ile ilgili bir şey yapılacaksa, ki büyük oranda bu gerekir, lokal anestezi uygun olmaz. Bu genel anestezinin şart olduğu bir ameliyat.
Tampon koymak şart mı? Tamponlar çıkarken çok mu acıyacak?
Tampon koymak şart değil. Hatta birçok ameliyattan sonra tampon koymaya gerek yok. Tampon sadece burun içerisinde ciddi bir iş yapılmışsa gerekir. Artık modern tamponlar da eskiden anlatıldığı gibi tamponlar degil. Silikon ve nefes almanıza izin verecek şekilde tamponlar kullanılıyor.
Rinoplasti en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. İyi yapılırsa çok memnun kalacağınız ama kötü yapılırsa düzeltmenin de zor oldugu bir ameliyat.
AMELİYAT
Anestezi şekli: Genel.
Ameliyat nerede yapılmalı?: Bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: 2 ile 2.5 saat.
Hastanede yatış süresi: Ayni gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrasi ağrı-sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sizlama olabilir. Genellikle ağizdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: Şişlikler 2 gün, morluk olursaz 3-7 gün arasında. Ameliyat anında buz uygulayarak bu şikayetleri en aza indiriyorum.
Pansuman: Varsa tamponlar 1 – 5 gün içerisinde alınıyor. Alçı yedinci gün çıkarılıyor.
Dikişler: Açık rinoplasty yapılmışsa beşinci gün dikişler alınıyor. Alçı yedinci gün alınıyor.
Ne zaman işe dönülebilir: 3-7 gün.
Gözlük kullanimi: 1-1,5 ay sonra.
Özel 7M Hastanesi olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz.
Detaylı Bilgi