Yüksek sese maruz kalmakla oluşan ''Akustik travma'' " çok şiddetli gürültünün sebep olduğu işitme kaybıdır. Gürültü aşırı yüksek veya uzun süreli olursa çınlama, uğultu ve beraberinde iç kulakta sinirsel tip işitme kaybı oluşabilir.
Akustik travma en sık karşılaşılan işitme azlığı ve çınlama sebeplerindendir.
Top, tüfek, tabanca gibi ateşli silahlar ve patlayıcıların yaptığı ani gürültü akustik travmaya neden olabilir. Bazı kişiler için tek bir patlama sesi dahi akustik travma oluşması için yeterlidir.
İşitme kaybı, sıklıkla yüksek frekanslarda başlar. Tinnitus denilen çınlama, uğultu şikayeti hemen hemen daima vardır.
İnsanların gürültüye karşı hassasiyetleri değişiktir.
Gürültü, İşitmemin Dışında Daha Fazla Bir Zarar Verebilir Mi?
Gürültüye aşırı maruz kalanlarda işitme azlığı yanında kulak çınlaması da olabilir. Çoğunlukla kalıcıdır. Bazı kişilerin, yüksek ses karşısında endişe ve hassasiyeti artabilir, nabız ve kan basıncında artış olabilir veya mide asit salgısında artış görülebilir. "Yüksek gürültü" ayrıca iş ortamında dikkati dağıtarak verimi düşürebilir.
Gürültü İşitmede Hasar Oluşturmuşsa Ne Yapılabilir?
İşitme kaybı, genellikle yıllar içerisinde gelişir. Ağrısız ve yavaş yavaş olduğu için farkına varmayabilirsiniz. İşitme azlığı ile birlikte çınlama, uğultu varsa daha kolay fark edilebilir. Özellikle gürültülü ortamlarda insanların ne dediğinin anlaşılamaması, yüksek frekans işitme kaybının başlangıcı olabilir ve işitme testlerinin yapılması gerekir.
Özel 7M Hastanesi olarak kişisel verilerinizin güvenliğine büyük önem vermekteyiz.
Detaylı Bilgi